Kortfattad Information om Handicapregler

ALLMÄNT

Handicapreglernas främsta syfte är att uppnå en enhetlig och rättvis handicapsättning, och möjliggöra för spelare med varierande spelskicklighet att spela och tävla på så rättvisa villkor som möjligt.

För dig som är nybörjare, kontakta en golfklubb för att få en EGA Handicap. Spela minst tre ronder och lämna in scorekorten undertecknade av dig själv och en godkänd markör. Du kommer att tilldelas en handicap baserad på den bästa inlämnade scoren.

Spela varje rond så bra du kan och lämna in så många handicapronder som möjligt.

EXAKT HANDICAP – SPELHANDICAP

Exakt Handicap delas in i sex olika handicapgrupper (se tabellen nedan)

Spelhandicap baseras på din exakta handicap och du kan utläsa din spelhandicap i slopetabellen

Du kan välja från vilken tee du vill spela – välj en tee som gör det roligt att spela (i tävlingar gäller särskilda villkor)

När du tävlar, se till att din korrekta spelhandicap har angetts på scorekortet

HANDICAPGRUNDANDE ROND

För att en rond ska räknas som handicapgrundande krävs att den spelas under handicapgrundande förhållanden, det vill säga:

Handicaprond är en rond som kan påverka spelarens exakta handicap.

För att en rond ska vara en handicaprond ska den uppfylla följande krav:

• Spelaren ska sträva efter att prestera ett så bra resultat som möjligt på varje hål.
  • Ronden ska spelas på en golfbana med giltig banvärdering, enligt USGA:s banvärderingssystem eller CONGU:s SSS-system.
  • Ronden ska spelas enligt slagspelsregler med rätt spelhandicap.
  • Ronden ska spelas enligt Regler för Golfspel samt godkända Lokala Regler.
  • Om ronden inte är en tävlingsrond ska den föranmälas.
  • Scoren ska verifieras av markör.
  • För spelare i handicapgrupp 1 krävs att ronden är en tävlingsrond.
  • Vid 9-hålsrond fördelas spelhandicapen enligt index som vid 18-hålsrond.
  • Rond med lägesförbättring enligt Bilaga I, Del B, 4c i Regler för Golfspel 2016-  är handicaprond.
  • Rond med max två provisoriska greener på 18 hål är handicaprond.
  • Samtliga ronder spelade med transportmedel där villkoren för handicaprond är uppfyllda är handicaprond oavsett om intyg finns eller inte.

HANDICAPGRUNDANDE SÄLLSKAPSRONDER

Spelare i handicapgrupp 2-6 får spela handicapgrundande sällskapsronder.

Spelare i handicapgrupp 1 får inte spela handicapgrundande sällskapsronder (undantag se tävlingshandicap).

NIOHÅLSRONDER

Spelare i handicapgrupp 2- 6  får räkna niohålsronder (både handicapgrundande sällskapsronder och tävlingsronder) enligt följande villkor:

• Andra buffertzoner används (sker automatiskt).
  • Ronden måste föranmälas som en handicapgrundande rond över nio hål.
  • Endast en (1) handicapgrundande rond, som inte är tävlingsrond, över nio hål/dag får räknas.
  • Vid registrering av niohålsrond adderas 18 poäng till resultatet (sker automatiskt).
  • 9 hålsrond har samma status som 18 hålsrond.

FÖRÄNDRING AV HANDICAP

Registrera alltid din handicaprond i GIT oavsett resultat. Tabellen nedan visar vilka poänggränser som gäller för respektive handicapgrupps buffertzon. Om du uppnår ett resultat lägre än buffertzonen höjs din exakta handicap och om du uppnår ett resultat högre än buffertzonen sänks din exakta handicap. Justeringen träder i kraft omedelbart efter ronden oavsett om scoren har matats in i GIT eller inte.

Handicap-

26,5 - 36

0,5

CBA – COMPUTED BUFFER ADJUSTMENT

CBAberäknas automatiskt för 18-hålstävlingar som administreras i GIT. Spelfältets prestation jämförs med en förväntad prestation. Om prestationen ligger utanför beräknade gränser görs en justering av buffertzonen uppåt eller nedåt för samtliga spelare i spelfältet. Justeringen kan resultera i att buffertzonen t.ex. förskjuts nedåt max -2 eller uppat + 1. Är CBA -2 innebär det att att alla spelare med 35 poäng eller fler har spelat bättre än sin handicap och EGA exakt handicap kommer att sänkas. CBA kan i bland vara -2/RO vilket innebar att endast sänkning av handicap är tillåten (RO = Reduction only).

DELAT ANSVAR – SPELAREN OCH HANDICAPKOMMITTÉN

För att få en korrekt handicap ska du alltid sträva efter att prestera ett så bra resultat som möjligt under en handicapgrundande rond. Ju fler ronder du registrerar desto bättre. Varje spelare är i sista hand ansvarig för sin handicap och måste:

• Rapportera exceptionellt bra scorer, som egentligen inte räknas för handicapsättning, till handicapkommittén hemmaklubben
  • Vänd dig till handicapkommittén om du tror att din handicap kan vara fel

ÅRLIG (ENSKILD) HANDICAPREVISION – EGA TÄVLINGSHANDICAP

I slutet av året genomför handicapkommittén en obligatorisk handicaprevision revision av alla spelare i handicapgrupp 1 - 5. Handicaprevisionen baseras på 8 handicapgrundnde scorer som registrerats de senaste 12 månaderna. Perioden kan utsträckas till 24 månader om spelaren har färre än 8 ronder.

TÄVLINGSHANDICAP

Se Tävlingshandicap