Hantera din Handicap

Här kommer en guide som förklarar hur Du skall hantera din handicap i sällskapronder. För nybörjare se även Handicapgrupp 6.

Föranmälan

För att en sällskapsrond skall vara handicapgrundande, oavsett om det gäller höjning eller sänkning, måste den vara föranmäld.

Föranmälan kan ske vid tidsbokning via Min Golf, vid anmälan i receptionen eller till din markör senast på första tee innan  du slår första slaget.

Resultatet av föranmäld sällskapsrond skall alltid registreras.  En rond som inte är föranmäld får inte räknas som handicaprond oavsett reultat.

Resultat i matchspel är inte handicapgrundande.

Du bör registrera så många handicapronder som möjligt.

Hur fördelas handicapslagen.

Kontrollera din handicap (EGA Handicap eller din EGA Tävlingshandicap). Din handicap finns i Min Golf.

Läs i Slopetabellen (finns på anslagstavlan i entrén och på startkuren) eller gå till Slopekalkylatorn.

Kontrollera hur många erhålna slag du får från det tee du tänker spela = Spelhandicap.

Du skall fördela din spelhandicap enligt index* . Är din spelhandicap 10 slag, skall de fördelas på hål som har index  1 - 10.

Är din spelhandicap mer  än 18 slag exempelvis 21, skall du fördela ett slag på varje hål + ett extra slag på hål med index 1 - 3.

* Index är egentligen inget mått på ett håls svårighetsgrad utan används för att rättvist fördela din spelhandicap främst i matchspel. Indexeringen har liten inverkan vid slagspel men har stor betydelse i matchspel.

Handicapgrundande tävlingsrond.

Har du spelat en handicapgrundande tävlingsrond sker ev. handicapändring genom tävlingsledningens försorg.

OBS! Du är alltid själv ansvarig för att spela på rätt handicap.

Uppdaterad: 20 MAJ 2016 09:01
Skribent: Gun Olsson